Veldsink – van PeufflikKlik om onze app te openenOpenen

De mogelijkheden voor hackers om schade aan te richten nemen exponentieel toe

Steeds meer particulieren maak vooral ook organisaties krijgen te maken met cybercrime. Inmiddels is het één van de grootste risico’s. Cyber is een professionele business, welke zich razendsnel ontwikkelt. Het is nu belangrijk het risico en de impact te begrijpen, kwetsbaarheden binnen de organisatie te kennen en hierop acteren, en bewuste keuzes maken ten aanzien van bescherming.

 

 

Iedereen kan slachtoffer worden van cybercriminelen!

Marga is in 2017 op vakantie in Tanzania geweest. Het hotel waar ze verbleef heeft een scan van haar paspoort gemaakt bij het inchecken. Als het hotel in 2018 wordt gehackt, worden alle gescande paspoorten buitgemaakt.

Met behulp van het paspoort van Marga wordt een creditcard geopend waarmee voor duizenden euro’s spullen worden gekocht die nooit worden betaald. Omdat de creditcard op Marga’s naam staat, wordt zij voor de openstaande facturen door een incassobureau benaderd.


Het paspoort van Alkmaarder Peter werd gebruikt om meerdere panden te huren. Pas toen hij een brief kreeg van een incassobureau kwam hij erachter dat zijn identiteit was misbruikt. In de brief stond dat hij voor een pand in Leeuwarden een huurachterstand had van € 11.000. Het kost Peter anderhalf jaar om uit de problemen te komen.


Kees laat zijn computer repareren. De reparateur steelt een aantal persoonlijke gegevens, die op de computer waren opgeslagen. Sindsdien ontvangt Kees allerlei boetes voor verkeersovertredingen die hij niet gemaakt heeft. De reparateur neemt de identiteit van Kees aan, als hij zich moet legitimeren na een verkeersovertreding.

Jos ontvangt een mail van zijn bank. In de mail staat dat de bank een update heeft uitgevoerd waarvoor het belangrijk is dat hij zich opnieuw aanmeldt. Er zit een link in de mail en als Jos daarop klinkt komt hij op de website van de bank terecht.

Althans, dat denkt Jos. In werkelijkheid is hij op een website terecht gekomen die wordt beheerd door criminelen. De website is nagemaakt, inclusief het logo en geschreven in de huisstijl van de bank. Jos vult zijn rekeningnummer en de inlogcode in op de website en slaat de gegevens op. Binnen enkele uren wordt de bankrekening van Jos leeggehaald.


Sandra ontvangt per e-mail een betalingsherinnering van haar telefoonprovider. Vreemd, want ze is in de veronderstelling dat de maandelijkse afschrijving gewoon heeft plaatsgevonden.

In de e-mail staat echter dwingend dat dit de laatste mogelijkheid is om te betalen omdat ze anders zal worden afgesloten. Ook wordt gedreigd met incassokosten. Sandra schrikt en maakt het genoemde bedrag direct over via de link in het bericht. De link stuurt Sandra echter naar een valse bankwebsite. De criminelen krijgen daardoor de beschikking over haar inloggegevens met alle gevolgen van dien.

De 16-jarige Nicky heeft selfies op haar telefoon staan waarop ze poseert in haar bikini. Kwaadaardige software verspreidt deze foto’s aan al haar e-mailcontacten. Nicky wordt hierdoor erg gepest op school en wil de deur niet meer uit.


Het Facebookaccount van André is gehackt. Onder zijn naam worden racistische opmerkingen en politieke leuzen geplaatst op diverse Facebookpagina’s. Ook wordt aan al zijn contacten in Messenger een bericht met scheldwoorden gestuurd.

Doordat Jasper op een website, geklikt heeft op een link die frauduleus bleek te zijn, hebben criminelen toegang gekregen tot alle bestanden op zijn computer. Zij gaan op zoek naar voor hen bruikbare informatie. Om de digitale sporen van hun aanwezigheid uit te wissen wordt de gehele inhoud van de harde schijf gewist, dus ook foto’s en gegevens van een medisch specialist.


De laptop van Björn wordt gestolen. Op de laptop staat gevoelige informatie van een goede vriend van Björn. Deze informatie wordt achterhaald en openbaar gemaakt, verspreid en/of verkocht. De vriend van Björn stelt Björn aansprakelijk voor de schade.

Erik ontvangt een mail van Bol.com over een pakketje dat naar hem onderweg is. Hij klikt op de bijlage van de e-mail dat (zogenaamd) informatie over de bestelling bevat. Helaas heeft Erik een e-mail van cybercriminelen geopend. Hierdoor is ransomware op zijn computer geïnstalleerd. Erik zijn foto’s, muziekcollectie en video’s zijn niet meer toegankelijk. De bestanden zijn “gegijzeld”. Ze kunnen alleen worden vrijgegeven als Erik losgeld betaald. De computer is vergrendeld en op het scherm staat dat Erik 24 uur de tijd heeft om € 500 in cryptocurrency te voldoen.


Hackers hebben ingebroken op de server van het Holland ziekenhuis in Deventer. Ze maakten honderden medische dossiers buit, waaronder die van een bekende nieuwslezeres. Zij heeft twee jaar geleden een ingreep bij de plastisch chirurg ondergaan en die informatie is in het bezit van de hackers. De hackers benaderen de nieuwslezeres via social media en dreigen de details van haar dossier openbaar te maken. Alleen als zij € 10.000 aan de hackers betaald, blijft het dossier privé. De nieuwslezeres wil absoluut niet dat de ingreep openbaar bekend wordt.

Het hele gezin beschermd tegen cybercriminaliteit voor € 15,00 per maand!

Begin dit jaar is er een verzekering tegen cybercriminaliteit op de markt gekomen die wij graag onder je aandacht brengen. Bij ons is het de ervaring dat in de afgelopen jaren onze relaties steeds vaker met cybercriminaliteit te maken krijgen.

De kans dat jij of je gezin getroffen wordt door cybercriminaliteit is groot en neemt de komende jaren naar verwachting verder toe. De kans op cybercriminaliteit (11%) is nu al vele malen groter dan de kans op brand (0.083%)! Welke risico’s loop je precies? Op deze website vindt u een aantal treffende voorbeelden.

De CyberCare Polis biedt 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp en ondersteuning vanaf het moment dat u vermoedt dat je het slachtoffer bent van cybercriminelen. Verzekerd zijn de kosten van hulpverlening, onderzoek en herstel van het apparaat. De verzekering vergoedt ook geleden schade, bijvoorbeeld het verlies van geld nadat je een gepersonaliseerde nepfactuur hebt betaald. De dekking geldt wereldwijd, dus niet alleen thuis, maar ook op vakantie.

Je leest meer over cybercriminaliteit, schadevoorbeelden en over deze verzekeringsoplossing in bijgevoegde brochure en op www.cybercarepolis.nl. De verzekering kost € 15,13 per maand (incl. assurantiebelasting). Voor dit bedrag is het hele gezin verzekerd. Ook kinderen, die zich veelal niet realiseren welke risico’s zij online lopen.

Wil je meer weten over online risico’s of heb je vragen over deze verzekering? Neem dan contact met ons op via e-mail of per 0412 - 623 671. Als je het aanvraagformulier ingevuld aan ons retourneert, ben je direct verzekerd!

 

Download aanvraagformulierDownload productoverzicht